FAQ

Frequently Asked Questions.

 

Denne FAQ/"spørgsmål og svar"-side er til for at besvare spørgsmål vedrørende gulvafslibning, gulvafhøvling, efterbehandling, lak, lud, olie, maling, bejdse, fuger og alt hvad der er relevant til emnet gulvafslibning.

 

Der  bliver svaret på:

Q: Hvad er gulvafslibning?

Q: Jeg har et grimt og bølget gulv som jeg gerne vil have lavet rigtig flot. Jeg har fået fortalt at jeg behøver en gulvafhøvling, men jeg er i tvivl om jeg skal få mit gulv afhøvlet før slibning. Behøver jeg at få mit gulv afhøvlet?

Q: Hvad er forskellen på gulvafslibning og gulvafhøvling?

Q: Hvad skal jeg vælge? Er 2 lag lak nok eller skal jeg vælge flere lag?  Hvorfor lak med polyurethan?

Q: Hvad er forskellen på 2KPU (kvalitetslak) og RoyalMat (luksuslak)?

Q: Bruger i en dårligere og billigere grundlak når i lakerer 3 lag lak med f.eks RoyalMat eller 2KPU?

 

 

Q: Hvad er gulvafslibning?

A: Gulvafslibning er i alt sin enkelthed blot en teknik til at fornye gulvet og fjerne overfladebehandling/efterbehandling. Dette gøres ved at rette og nivellere et gulv op og samtidigt fjerne gammel overfladebehandling/efterbehandling ved brug af professionelle gulvafslibningsmaskiner. En gulvafslibning sliber det øverste lag af gulvet, omtrent 1-2 mm. En gulvafslibning retter op på 90% af bølgede gulve og fjerner, ridser, mærker, stilethæle-mærker, gråhed, gulhed, lak, lud, maling, olie, bejdse, moderate vandskader o.l. skavanker og skader ved gulvet.

Efter afslibning er gulvet flot og fejlfrit og skal derefter have en overfladebehandling for at holde det beskyttet.

 

Q: Jeg har et grimt og bølget gulv som jeg gerne vil have lavet rigtig flot. Jeg har fået fortalt at jeg behøver en gulvafhøvling, men jeg er i tvivl om jeg skal få mit gulv afhøvlet før slibning. Behøver jeg at få mit gulv afhøvlet?

A: Det er faktisk således at i 90% af tilfældene kan vi rette gulvet 100% op uden at afhøvle gulvet. Desuden, uden gulvafhøvling sparer du ca. 20-30% før behandlingen. 

 

Q: Hvad er forskellen på gulvafslibning og gulvafhøvling?

A: Forskellen på gulvafslibning og gulvafhøvling er maskinerne der bliver brugt, idéen og køreteknikken er omtrent den samme. Med en gulvafsliber bruger man sandpapir som kører på 1 valse (valsemaskiner) eller 2 valser (båndmaskiner), med en gulvafhøvl er der klinger eller knive på valsen som direkte skær i gulvet og ikke sliber gulvet, men skærer små stykker af gulvet simpelthen. Med en gulvafslibning kan man nå lige så langt ned som med en gulvafhøvling, det kræver blot grovere korn og mere tid. Med en slibning skåner man gulvet mere, med en høvling er der næsten altid nogle optræk.

 

Q: Hvad skal jeg vælge? Er 2 lag lak nok eller skal jeg vælge flere lag?

A: Producenternes foreskrifter på alle lakker anbefaler minimum 3 lag lak, og det er det eneste de giver garanti på - det har dog i lang tid været almindelig kutyme i branchen at lægge kun 2 lag lak som billigste løsning. Det holder i nogle år, gulvets levetid afhænger udelukkende af lakken og finslibningen udført. Ved billig lakkvalitet, som f.eks. "Boliglak" holder gulvet ofte maksimum 3 år med jævnt til groft slid ved 2 lag lak, foruden at snakke om alle "bivirkningerne" ved sådan en lak, så som hurtig gulning, langsom afdampning (op til et år) o.l. Vi fører desværre, eller heldigvis, ikke lavkvalitetsboliglakker i vores laksortiment. Forskellen på levetiden med 2 lag dårlig lak og god lak er hurtigt op til 10 år. God lak holder omtrent 250% længere end dårlig lak, men koster også lidt mere. 3. lag lak kan, afhængigt af lakkens kvalitet, få sit gulv til at holde op til 15 år længere ud over de 10 år længere levetid ved god kvalitetslak ved 2 lag lak. Så du kan i realiteten få et gulv der ved normal brug holder i hvert udfald 25 år ved brug af god 2-komponent kvalitets lak, som f.eks. 2KPU (2-komponent PolyUrethan lak) eller RoyalMat. Forskellen på de to lakker kan du læse lidt om længere nede under "Hvad er forskellen på 2KPU (kvalitetslak) og RoyalMat (luksuslak)?"

 

Hvorfor lak med polyurethan?

Det der er til fælles med alle lakker vi benytter er at de indeholder 100% polyurethan. Grunden til at vi benytter lak med udelukkende polyurethan er bl.a. pga. følgende tekniske egenskaber:

Tekniske egenskaber ved polyurethan

  • Polyurethan er en elastomer med disse generelle tekniske egenskaber:  
  • Slidstærkt og holdbart, modstandsdygtigt overfor vedvarende stød og slag af stor styrke
  • Modstandsdygtigt overfor visse fedt- og olietyper samt visse kemikalier og UV-stråling
  • Stødabsorberende og lyddæmpende
  • Varmebestandigt i intervallet -30 °C til 70 °C, kortvarigt op til 100 °C
  • Fjedrende og elastisk
  • Elektrisk isolerende
  • Rivefast
  • Tåler høj belastning
  • Gode deformationsegenskaber (compessionsset)

Man er bl.a. gået over til at benytte polyurethan fremfor aluminimum og stål i afstandskasser i betonstøbeforme grundet større styrke og bedre egenskaber med polyurethan. Polyurethan afstandsklodser bruges også til at understøtte betonelementer. 

Desuden ved gulve er egenskaben, rivefast, rigtig nyttig.

 

2 lag lak 

Det er normalt studerende eller andre som ikke regner med at bo i deres lejlighed i længere tid som vælger at få deres gulv fornyet med en afslibning og 2 lag lak. Der kan laves en længere afhandling omkring dette emne, "2 lag lak eller 3 lag lak", men i sidste ende gælder devisen: 'Jo flere lag jo mere behag'. Producenterne giver ingen garanti på andet end minimum 3 lag lak.

Tøv ikke med at ringe eller skrive hvis du har nogen som helst former for spørgsmål. Kig under kontaktinformationer.

 

Q: Hvad er forskellen på 2KPU (kvalitetslak) og RoyalMat (luksuslak)?

A: Forskellen ligger i mærkesagerne for Berger-Seidle RoyalMat - nemlig RoyalMat's usynlighed (ekstreme mathed), slidstyrke og ridsefasthed. 2-komponent betyder at lakken har en tilhørende hærder. 2 komponent betyder blot at der er 2 dele. Hærderen var før i tiden blot til at få lakken til at hærde hurtigere, og blive en lille smule stærkere, men det var ikke meget mere slidstærk den blev. Nu om dage ligger nogle af usynligheds-, ridsefastheds- og kemikalieresistenshedsegenskaberne også i hærderen. Hærderen har udviklet sig fra kun at skulle få lakken til at hærde hurtigere op til nu også at skulle give lakken alle de eftertragtede egenskaber, så som "usynlighed" og kemikalieresistens. Berger-Seidle 2KPU er en meget stærk 2-Komponent af ren PolyUrethan lak (2KPU)(100% polyurethan), som var den stærkeste 2-komponente lak til for kort tid siden, før RoyalMat begyndte at tage sin velfortjente bid af kagen. Forskellen på RoyalMat og 2KPU er faktisk ikke større end de førnævnte egenskaber, og dog.

Vi starter med forskellen i matheden. En Ultramatt 2KPU (fås i flere forskellige glansgrader) kommer helt ned på en glans 5-10. En RoyalMat kommer ned på 2-4. RoyalMat er lige så mat som et nyafslebet gulv! Grunden til spændet i glansgraderne er at fabrikken ikke kan love en nøjagtig glansgrad hver gang, grundet årstiden, naturmaterialet involveret i produktionen af lakken.

"Lak trækker farve op". En ting som billigere lak ofte har haft tilbøjelighed til, er at se gule og kunstige ud, selv lige efter lakken er lagt. RoyalMat trækker ikke farve op på samme måde, den vil stå naturlig - nej, naturlig er et forkert ord, den vil faktisk stå usynlig og bane vejen for dit blik til et flot og naturligt gulv. Denne lak er ikke lavet for at blive set og gloet på, lakken er lavet for at beskytte træet bedst muligt og for at fremvise træets naturlighed - og ikke for at glo på kedelig gullig lak, hvor spændende er det?  Og det gør den ved at være usynlig og ved ikke at trække farve op. At forklare hvordan lakken ikke trækker farve op kan forklares ved at man ser på gulvet før lakken er lagt og efter. Der vil simpelthen ikke være nogen forskel - og dette kan ikke tilskrives lakkens "dødmatheds"-egenskaber. For der findes lakker på markedet med en ultramatt glans 5-10 også som netop ikke virker usynlige, men blot matte. Efter at disse andre lakker er lagt vil gulvet alligevel virke en anelse gullig eller unaturlig, det er fordi deres lakker trækker farve op og ikke er usynlige eller har akryl, sprit, etc. i deres lak.

Nu benævnes forskellen i ridsefasthed mellem 2KPU og RoyalMat.

I bund og grund er der stor forskel på ridsefasthed mellem 2KPU og Royalmat. Ved 3+ lag RoyalMat er lakken det man kalder for ridsefast, almindelige ridser opstår ikke. Et eksempel kan gives hvor lakken er lagt, med 5 lag, på en restaurant i København og under stolene på restauranten bør der sidde filtdutter således at man skåner gulvet mest muligt. Et halvt år efter til eftersyn af gulvet bliver vi overrasket da der ingen filtdutter sidder på stolene, men bliver endnu mere overrasket da vi ser der ingen ridser er kommet fra stolene. Dette ville ikke være tilfældet uden en ridsefast RoyalMat lak. 2KPU er også ekstrem slidstærk, men ikke lige så glat og mat. Man kan sige at ridsefastheden er en bonus oven i at være ekstrem slidstærk. RoyalMat er ekstrem slidstærk og udover det har en høj ridsefasthed. 2KPU er "blot" ekstrem slidstærk, hvilket stadig er rigtig godt og nok til svært belastede områder. Men hvis man ønsker noget der er endnu bedre og billigere i længden, så vælg RoyalMat. Med hensyn til slidstyrke er RoyalMat lidt mere slidstærk end 2KPU, grundet en større mængde tørstof (polyurethan) i RoyalMat'en. Det bør nævnes at RoyalMat er kemikalieresistenstestet, med "over perfekt" karakterer  i nedenstående skema. Sig farvel til rødvins og hvidvinspletter. Dette skema er for RoyalMat's lillebror, 2KPU, og fungerer derfor kun som en vejledning til RoyalMat. Som er den RoyalMat er bygget på, de har samme kemikalieresistensgenskaber.

"Hold nytårsaften, spild vin og champagne på gulvet. Gå i seng. Sov og vent til næste dag med at tørre det op." Dette kunne være overskriften på en reklame for denne lak. Det lyder næsten for godt til at være sandt ik? Nedenstående kemikalier er testet på lakken i op til 16 timer.

 

 

Kemisk test:

(uddrag)

Aqua-Seal 2KPU

Kemikalier 2 timer 16 timer
Alkohol 96% 1 3
Destilleret vand 1 1
Citronsyre 1 1
Eddikesyre 10% 1 1
Salatolie 1 1
Blåbærsjuice 1 1
Kaffe 1 1

 

Definition af grader af resistens: 

Grad 1: meget god - ingen synlige ændringer

Grad 2: god - konturerne synlige og aftagelige, ingen pletter eller skader

Grad 3: tilfredsstillende - konturer synlige,

ingen pletter eller skader

Grade 4-6: tilstrækkelig - utilstrækkelig - pletter kan ikke fjernes, hævelse, skader på lakkens film

Uddrag fra Berger-Seidle's 2KPU-datablad.

 

Hvad skal jeg så vælge? RoyalMat? Det meste leder hen på at RoyalMat er bedst. Erfaringerne fra produktet, materialerne i produktet og resultaterne peger alt sammen på at RoyalMat er den lak der har løst de største problemer med lak til dato. Men det er alt sammen godt, hvad skal jeg så vælge, og prismæssigt hvad er forskellen? Prismæssigt er forskellen for 3 lag fra kr. 120 - 130, hvor 2KPU koster 120 pr. kvm. inkl. moms, og RoyalMat koster 130 pr. kvm. inkl. moms. Vælg ikke 2KPU hvis du ønsker en ultramat og usynlig lak, der kan du med fordel vælge RoyalMat. Vælg 2KPU hvis du ønsker en mat, halvblank eller blank overflade. RoyalMat findes kun i - royal mat. Disse data skulle forhåbentlig give dig et bedre overblik over hvilken lak du bør vælge. Kort sagt - Vælg 2KPU hvis du er pjattet med blanke lakker, hvis ej, vælg RoyalMat.

 

Q: Bruger i en dårligere og billigere grundlak når i lakerer 3 lag lak med f.eks RoyalMat eller 2KPU?

A: Nej. Da man ved at bruge en grundlak, vil få et gulv med det klassiske grimme lakudseende, eller endda slitage efter kortere tid. Grundlak har en unaturlig farve, et gulligt skær og har glans.  Hvilken nytte ville det gøre at lægge en grundlak (som langt fra er usynlig) og 2 lag RoyalMat (usynlig) hvis man har til hensigt at få et naturligt, mat og meget stærkt gulv.  Endvidere er en grundlak ikke nær så stærk som en lak som en 2-komponent, som en RoyalMat eller 2KPU. Ydermere kan det vanskeliggøre arbejdet for den næste gulvafsliber. Derfor bruger vi ikke grundlak, men kun kvalitets- og luksusprodukter, hele vejen igennem. Der skal ikke spares på lakken, når lakken er det eneste der holder gulvet holdbart længe. Med en god lak som RoyalMat, kan levetiden på gulvet forøges drastisk. En forskel på 30 år i levetid mellem en ringere kvalitet lak og RoyalMat eller 2KPU er ikke unormalt at opleve.

Disse lakker er så gode da de bl.a. indeholder Polyurethan. Se evt. de tekniske egenskaber ved Polyurethan (som f.eks. slidstyrke og lang holdbarhed) i FAQ'en under "Hvorfor lak med polyurethan?".